Osoby, które regularnie ćwiczą, spożywają dużo owoców i warzyw oraz utrzymują prawidłową masę ciała (lub lekką nadwagę) cieszą się lepszym funkcjonowaniem poznawczym – zawiadamia „Journal of Public Health”.

Naukowcy z Uniwersytetu York (Kanada) potwierdzili, że poszczególne elementy składające się na zdrowy styl życia, czyli angażowanie się w aktywność fizyczną, spożywanie posiłków zawierających dużo owoców i warzyw oraz utrzymywanie wskaźnika masy ciała (BMI) na średnim lub delikatnie podwyższonym poziomie (18.5 – 29.9 kg/m2), pozwalają na zachowanie dobrej kondycji umysłowej.

W projekcie badawczym uczestniczyło ponad 45 tysięcy osób w wieku 30 lat i więcej. Badacze przeprowadzili wśród nich testy mierzące wydajność procesów poznawczych, takich jak myślenie, pamięć, rozwiązywanie problemów, a także zebrali od nich dane na temat wieku, stylu życia (aktywności fizycznej, sposobu odżywiania) i innych czynników istotnych z punktu widzenia badania.

Wyniki analiz pokazały, że osoby, które spożywały co najmniej 10 porcji owoców i warzyw dziennie cechowały się znacznie lepszym funkcjonowaniem poznawczym niż pozostali. Sytuacja wyglądała podobnie u osób, które konsumowały mniej zdrowych produktów (co najmniej 5 porcji dziennie), ale do tego regularnie wykonywały ćwiczenia o umiarkowanym natężeniu. Takich korelacji nie zaobserwowano natomiast u badanych o wskaźniku masy ciała wyższym niż 29,9 kg/m2 (otyłych).

„Wygląda na to, że czynniki związane ze zdrowym trybem życia, takie jak dieta bogata w niezbędne składniki odżywcze, regularne ćwiczenia oraz adekwatny profil sercowo-naczyniowy są efektywnym sposobem na zachowanie prawidłowych funkcji poznawczych i opóźnienie procesu związanego z ubytkiem sprawności umysłowej” – komentuje współautorka badania dr. Alina Cohen.

O rezultatach badania można poczytać na stronie: jpubhealth.oxfordjournals.org

Źródło: naukawpolsce.pap.pl